tiistai 24. toukokuuta 2011

Hän on täällä

Tiistai 10.5. rv 41+3

Yliaikaiskontrolli KOKSassa. Vauvalla kaikki kunnossa, painoarvioksi saadaan 3550g, itse olen odotellut pienempää vauvaa. Istukka ja napavirtaukset myös ok, mutta lapsivettä hyvin vähän, viitearvojen alarajalla kuitenkin vielä. Kohdunsuun tilanne ei kummoinen, sormelle auki, kaulaa noin 1cm jäljellä. Sovitaan kontrolli ja todennäköinen käynnistys tulevalle sunnuntaille rv 42+0.

Sunnuntai 15.5. rv 42+0

Synnytys ei ole käynnistynyt, olen hieman pettynyt vaikka osasin tätä odottaakin. Aamulla menemme miehen kanssa sovitusti äitipolille, jossa ensin otetaan käyrää ja sen jälkeen lääkäri ultraa. Edelleen vauva näyttäisi voivan hyvin, mutta lapsivettä ei enää juurikaan näy, kohdunsuulla tismalleen sama tilanne kuin yliaikaiskontrollissa. Lapsiveden vähyyden takia päätetään käynnistää heti oksitosiinitipalla, joten lähdemme samantien saliin.

Noin klo 11.15 kätilö laittaa tipan kiinni ja minimiannoksella tippumaan. Käyrillä ei tarvitse istua, koska aamuinen kontrollikäyrä oli niin hyvä. Odotellaan supistusten alkamista, mutta niitä ei vain kuulu. Kätilö käy lisäämässä tippaan tehoa useamman kerran - ei vaikutusta. Välillä tuntuu suht säännöllisiä mutta hyvin heikkoja supistuksia, eivät pistä edes hengittelemään vaan pyöritellään vain miehen kanssa peukaloita ja tuijotetaan tylsistyneinä televisiota. Klo 14 jälkeen totean, että tässä taitaa mennä vielä iäisyys. Oksitosiini tippuu jo maksimiannostuksella, mutta ne vähäisetkin supparit on hävinneet kokonaan. Klo 15 jälkeen kätilö tulee lääkärin kanssa, todetaan ettei synnytys ole käynnissä ja lääkäri sanoo yrittävänsä puhkaista kalvot, jos sillä saataisiin vähän vauhtia. Tilanne kohdunsuulla on sama kuin aamulla, mutta kovasti ronklaamalla kalvot saadaan kuitenkin puhki, samalla tippa säädetään takaisin minimiin.

Klo 15.30 alkavat säännölliset ja koko ajan napakammat supistukset. Tässä vaiheessa otan myös TENSin käyttöön. TENS toimii hyvin, sen ja rauhallisen hengittelyn avulla pärjään supistusten pahimmista huipuista yli. Tässä vaiheessa olen kiinni sydänääni- ja supistuskäyrässä, istuskelen keinutuolissa ja kellotan suppareita, joita tulee vajaan 5 minuutin välein. Klo 16.30 käyn vessassa ja pääsen muutenkin jaloittelemaan, tekee hyvää olla pystyasennossa, nojailen sänkyyn ja keinuttelen lantiota, TENS raksuttaa ja boosteri vie suppareilta pahimman terän pois. Ihan yhtäkkiä tulee tunne, että on pakko ponnistaa, kiipeän kontilleni sängylle ja mies hälyttää kätilön paikalle.

Kätilö tulee, toteaa kohdunsuun olevan täysin auki ja sanoo että saan ponnistaa kun siltä tuntuu. Seuraavaa supparia saa odotella hetken, mutta kun se alkaa, on ponnistamisen tarve valtava ja kohtu tuntuu kuin itsestään ponnistavan vauvaa ulos. Pää syntyy ensimmäisellä ponnistuksella, sitten on pakko pidättää että kätilö saa napanuoran luiskautettua pois pojan kaulan ympäriltä. Odotetaan seuraava supistus, jolloin vauva syntyy, kello on tasan 17.00. Poika pissaa kaaressa heti synnyttyään ja vaativa itku alkaa samantien. Odotellaan hetki, että napanuora sykkii loppuun, sitten mies leikkaa sen ja saan vauvan rinnalle. Poika tarttuu rintaan kuin vanha tekijä ja saadaan jäädä rauhassa tissittelemään ennen punnitusta. Istukka syntyy hetken kuluttua täydellisenä, sen paino 440g. Kätilö tarkastaa mahdolliset alapään vauriot, joita ei ole, kuulemma pientä ihottumaa vain.

Reilun tunnin kuluttua poika nukahtaa rinnalle ja kätilö ottaa hänet sitten punnittavaksi ja mitattavaksi. Saadaan miehen kanssa kahvit ja leivät ja sen jälkeen pääsen itse käymään suihkussa ja osastolle. Kotiudutaan vauvan kanssa seuraavana päivänä, hieman vajaa vuorokauden ikäisenä.

Pikaisen puserruksen tuloksena syntyi siis pikkuinen poika kultajuhlan päivänä 15.5.2011

Synnytyksen kesto:
I-vaihe 1 tunti 20 minuuttia
II-vaihe 10 minuuttia
III-vaihe 10 minuuttia

Pojan mitat: 3000g ja 50cm, pää 34cm, rv 42+0


2 kommenttia:

Fanny kirjoitti...

Onnittelut pienestä ihmisestä. <3

TiiA kirjoitti...

Onnea!
Meille syntyi samana päivänä pieni tyttö :)
Olihan siinä juhlaa kerrakseen kun illalla saatiin juhlia vielä kultamitaleita :D